CroSimRacing Forum

Virtual Racing => Racing filozofija => Autor teme: Cole™ - Svibanj 09, 2012, 15:42:46

Naslov: Racing igre - Što vam je bitno?
Autor: Cole™ - Svibanj 09, 2012, 15:42:46
Dakle sami naslov kaže "Što vam je bitno". Nije se precizirao žanr racing igara i ovdje nećemo pričati o voznom modelu u simulacijama ili arkadama, ovdje je riječ o manje bitnim stvarima, ali opet jako važnima koje sačinjavaju segmente dobre igre. Napomenite što vam je dakle bitnije od ostalih stvari u racing igrama. Grafika, broj automobila ili motocikala, broj staza, natjecanja, zvuk itd.
Naslov: Odg: Racing igre - Što vam je bitno?
Autor: Lollik - Svibanj 09, 2012, 17:02:52
1. vozni model
2. zvuk
3. staze i natjecanja
4. grafika
5.kolicina automobila

evo, ovo je moj neki poredak po vaznosti. nabitnije mi je, znaci vozni model. kako se auti ponasaju u samoj igri i kolko su realno interpretirani na sam gamepad/volan. ovisno o igri i o mom raspolozenju preferiram drugacije stvari. arkadan ili simulacijski iako trenutno vise preferiram malo arkadniji. posto ni nemam volan za nesto ozbiljnije...ali to se mijenja uskoro pa cemo vidjet ubuduce. shy1
slijedeci na listi je zvuk, jedna od najbitnijih stavki u bilokojoj igri, ne samo trkacim. osobno mislim da sto je bolji zvuk to se brze i lakse uspijem ufurat u igru. neki zanrovi poput hororaca, oslanjaju se upravo na taj dio da odradi onaj dio posla koji ostali ne uspijevaju u potpunosti, a to je imerzivnost. tj kako lakse uvuc igraca u samu igru.
dalje idemo na staze i natjecanja. kratko i jasno receno, sto vise sadrzaja, to je igra zabavnija i samim time dugotrajnija.
ovo ostalo nije tolko ni bitno za sam gameplay, to je nesto bez cega se moze zivjeti, a ako su prisutni onda su to dodatni plusevi...iako naravno ne idemo u extreme lose grafike i kolicine auta. neka zlatna sredina je najbolja
Naslov: Odg: Racing igre - Što vam je bitno?
Autor: Cole™ - Svibanj 12, 2012, 11:47:28
Naravno da je vozni model najbitnija stavka zato sam ga i izostavio sa tog popisa te mi dolazi na prvo mjesto po defaultu. Užasno bitna mi je prezentacija i pristup igre istom. Volim kvalitetno odrađena natjecanja i evente pa tako i broj automobila i staza. Staze su mi odnedavno nešto bitnije od automobila, no sve to mora biti jedna homogena smijesa za dobru racing igru. Broj staza bi trebao biti proporcionalan kvaliteti istih.

Kvalitetno napravljeni automobili i visok stupanj destrukcije istih jako je važan segment u polju imerzivnosti i općenite kvalitete racing igre. Osobno uvijek sam za kvalitetu u odnosu na kvantitetu. Dotakao bi se konkurencije u GT/FM gdje kod zadnjeg nastavka omjer autiju 1300/500, a to apsolutno ništa ne znači, jer kada bi ocjenjivao kvalitetno odrađene i odsimulirane automobile u obje igre, GT bi dobio ocjenu 4/10, a Forza Motorsport 10/10.

Staze su također jako jako bitan segment u toj svoj imerzivnosti i kvaliteti jedne igre. Postoje uvijek jedan velik broj legendarnih staza koje bi voljeli vidjeti u svakoj racing igri, no jako često taj omjer legendarnih staza u odnosu na neke gradske ili izmišljene je tragičo slab. Jedan prosječno dobar naslov Shift 2 Unleashed, je imao valjda najbolje staze ikad u igrama, ali nije znao iskoristit potencijal užasnim nemarom, odnosno traljavim pristupom ugasio potencijalno jako dobar serijal.
Naslov: Odg: Racing igre - Što vam je bitno?
Autor: igzyy - Svibanj 14, 2012, 21:50:50
Ekipa ako je online!  ave1
Naslov: Odg: Racing igre - Što vam je bitno?
Autor: Shimmy - Svibanj 15, 2012, 00:14:04
1. vozni model
2. staze i natjecanja
3. prezentacija
4. kolicina automobila
5. destrukcija

Otprilike ovako i tim redoslijedom, samo bih još negdje ubacio AI, ne znam gdje točno tj je li mi bitniji od količine/kvalitete izbora staza/evenata. Volim izazov ali nikako ga ne volim umjetnim pojačavanjem protivničkih automobila i slično. Dakle tražim da ti protivnici konkuriraju dobrom vožnjom a ne jačim autom, ali isto tako da izlijeću sa staza i rade greške. To mi je jako bitno jer volim realizam pa tako i u tom pogledu. Savršeni vozači mi nisu neki gušt.

A ovo što je gore napisano, stavka pod brojem 1 je jasna svima; zvuk je možda i meni bitniji od grafike malo, ali ja bih to oboje stavio pod prezentaciju jer nije mi lijepo ni kada je prekrasna igra ali ima očajan zvuk, niti kada igra loše izgleda ma da ima najbolji zvuk na svijetu.

Staze su mi kao i Lolliku puno bitnije od automobila i to još od vremena TOCA-e 3 gdje sam to saznao. GT2 sam igrao otprilike u to vrijeme, i gdje je TWC rasturao (između ostalih nekih područja) je bio izbor staza. Ne znam sad je li ih bilo više od GT-ovih, ali su mi sve do jedne bile fantastične! GT2 je imao pecto (i mislim doslovno cer1njo) automobila, WTC valjda desetinu, no manje mi je smetalo jer su svi bili zabavni, a draže mi je varirati manje auta pa ih možda i sve odvozim, po više i boljim stazama, nego imati stotine automobila od kojih valjda 70% neću ni voziti i onda još neke staze nikad ne vozit ako baš ne moram u sklopu nekog eventa.

Onda dolazimo do količine automobila koju bih ipak preimenovao, tj... ne, drugačije malo. Točka 4 kod mene će se odnositi na 2 stvari, podjednako mi bitne. Dakle volim što više auta, iako ne treba pretjerivati kao u GT-u, tj radje bih kvalitetu nego kvantitetu (dobra Coletova usporedba GT-a i Forze), no ima i ono drugo pod tim pojmom "količina automobila" a to je na smaoj stazi. Nešto što mi je uvijek falilo u GT-u i što su tek sa 5-icom ispravili (a nju onda pak ne mogu igrat jer nemam PS3 fpalm1) su mi bila tek 6 auta na stazi. No s druge strane, i nije mi toliko smetalo koliko bi moglo jer mi se ta stavka veže sa zadnjom - destrukcijom. Zapravo mi količina auta nije toliko bitna ako se auto ne može uništiti, a to je opet i sa AI-em povezano, što je "zabavniji" Ai odn koliko bio dobar, toliko i da može pogriješiti, i što je destrukcija bolja, želim i više auta na stazi radi još veće zabave i autentičnosti sa odustajanjima. Osobno mi ništa ne znači 20 auta na stazi ako će kako god okreneš svi završiti utrku i ako toliki pack na stazi ne izaziva neki strah od kakvog masivnog sudara nego se mogu svi odbijati jedni od drugih, ak me berete.

Zato to navodim na predzadnjem mjestu, jer mi je bitno, ali opet ako igra nema dobar damage model i/ili AI, ne znači mi puno. Također u npr rally igrama mi to ne igra nikakvu ulogu, tj nema ni smisla. OK, tamo je lijepo recimo kada auti idu jedni za drugim kao u zadnjim Dirtovima i kada ako ste spori može vas preteći auto koji je krenuo iza vas i obratno. To mi se sviđa jer opet pridonosi realnosti i osjećaju da nismo sami na stazi.

I na kraju damage model - to je pak povezano sa onim gore - u GT-u 4 koji još igram mi ni najmanje ne fali jer je samo 6 auta ionako na stazi, dok u F1 bih ga volio vidjeti i više, odn detaljnije jer ima tmao odustajanja itekako, ali sam vizualni prikaz oštećenja je slab. Ma realno mi je destrukcija jako bitna, pogotovo danas (GT 4 je ipak već dosta stara igra), ali ipak ne bitnija od onog svega gore
Naslov: Odg: Racing igre - Što vam je bitno?
Autor: DogZy - Svibanj 15, 2012, 01:09:03
Jako lijep post Vanja, Cole i Lollik!

U simulacijama mi je vazno to da budu simulacije u svakom aspektu igre. Tu mislim na vozni model, utjecaj razlicitih faktora na vozaca, auto i stazu( sklonost greskama, pokvaren ispusni lonaca zbog necega i lokve na nurbu zbog pljuska), zatim vec navedena prezentacija(zvuk, grafika), staze i natjecanja te naposljetku automobili.
Ovih 5 stvari koje sam nabrojao ne idu nekim redoslijedom jer je to tesko za odreiti ali kada bih nesto morao staviti na prvo mjesto, to bi bio vozni model odnosno koliko je dobro fizika prenesena u igru.

@igzyy
Trenutno mi je taj cinitelj u racing igrama najdrazi, iako ga se tesko moze naci na ovom forumu trenutno, bar sto se tice GT-a 5 :P
Naslov: Odg: Racing igre - Što vam je bitno?
Autor: Minkas - Svibanj 30, 2012, 19:40:03
Bitno mi je u racing igrama da imaju sljedece:

1. Kolicinu vozila
2. Tezina igre
3. Koliko staza ima i kako su napravljene
4. Grafika

Odlicna racing igra i koja nije bas lagana mi je NFS Shift 2 Unleashed, GT5 je isto dobra voznja, ali ne kako je Shift 2.
Naslov: Odg: Racing igre - Što vam je bitno?
Autor: Jozica80 - Srpanj 06, 2012, 09:40:45
Meni je bitno da ima dobar zvuk, grafiku dobru i veliki izbor automobila.
Naslov: Odg: Racing igre - Što vam je bitno?
Autor: Wulf - Srpanj 06, 2012, 22:27:17
najbitnije, licence i detalji, a pod time mislim na detalje u samoj igrivosti...
bilo bi zakon kad bi onak imali za paljenje motora da ruke vozača baš rade paljenje motora. klikanje raznih switcheva i slično, to bi bilo zakon.
grafika i nije toliko bitna, ali su zakon užareni diskovi i felge kak se okrećU u skladu s brzinom vozila...  sm1jeh
Naslov: Odg: Racing igre - Što vam je bitno?
Autor: Cole™ - Studeni 01, 2014, 04:52:09
Ima jako puno članova koji se nisu izjasnili...  shy1
Naslov: Odg: Racing igre - Što vam je bitno?
Autor: Wulf - Studeni 01, 2014, 22:59:02
Isus bog... niko dve godne ni nis napisal
Naslov: Odg: Racing igre - Što vam je bitno?
Autor: Boss302 - Studeni 02, 2014, 11:20:52
Kad niko nece,bum ja  kuul

1.Fizika-najvaznija stvar koja mora biti točno odrađena..
Auto mora biti dinamičan,a ne kao da je na tračnicama postavljen ili da se ponaša kao brod(SHIFT 2 anyone?)
2.Zvuk-ne mislim samo na zvuk auta,nego opčenito..
znaci dinamična škripa guma,udar vjetra itd.
3.Sustav oštecenja i ostalo što spada u to-to znaci trganje ovjesa,potrošnja goriva,temperature motora,ulja,vode itd.
sve mora biti tip-top da bude realistično..još da postoji i trganje mjenjača  ave1
4.Dobro odrađena FFB podrška-kad nemogu osjetiti kaj dela auto,onda barem da znam kaj mi radi prek volana..
5.Grafika-to mi je najmanji problem..čak i prapovijesni GP Legends je još najbolja simulacija otkad je kompjuter izmišljen,a grafika je katastrofa  cer1njo

AI mi ni netreba,jel zato kaj ga nitko nemre napravit kak treba(osim Papyrus-a  thumbs1)
Ili vozim sam tj.testiram,ili online rejsin  šofe1

Naslov: Odg: Racing igre - Što vam je bitno?
Autor: Wulf - Studeni 02, 2014, 13:32:05
Sad si me sjetio kad si spomenuo tračnice... u usporedbi pCARSa i Corse izgleda mi ko da se AC fura na GT serijal i slične... pročitao negdje da GT iako je real driving simulator da nije bas točan. Zbog toga što ti kažeš - ko da je na tračnicama. Nema vibracija, neam trešnje vozila i sličnih stvari. Istina bog vidi se naginjanje karoserije i to mi je zakon, ali ovo ostalo mi je malo meh.
Na videu se vidi razlika između njih i više mi se sviđa pCARS, baš zbog tih detalja i tih "racing" stvarčica.
Naslov: Odg: Racing igre - Što vam je bitno?
Autor: Thergothon - Studeni 11, 2014, 20:45:44
Ultimativni broj jedan je podrška za volan i FFB.
Uzalud igri najbolja fizika na svijetu ako ja to na volan ne mogu osjetiti.

Općenito zagovaram filozofiju manje je više, pa tako i u svijetu racing simulacija. Boli me ona stvar za kvantitetu, samo se potrudi da sve segmente odradiš na najvišem mogućem nivou.
I da, želim gotov proizvod, a ne isprdke u alpha fazi za koje naplaćuju early access, a igra niti nakon zilijuntog builda nije ni blizu dovršenog kava1