Autor Tema: Kupnja/prodaja  (Posjeta: 8031 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline CROKiXi

Kupnja/prodaja
« u: Srpanj 26, 2012, 14:27:54 »

Meni najsigurnija varijanta je da se osobno nađem s nekim i  razmijenimo što trebamo pa čak odmah i isprobam uređaj ili ono što kupujem.

Slanje pouzećem je dobro za pošiljatelja jer u dogovoru s kupcem ne plaća ni poštarinu ,ali je zato za kupca dosta nesigurno jer on prvo paket mora platiti i potpisati da ga je preuzeo, a tek onda taj isti paket otvoriti i provjeriti što je unutra, a unutra mogu biti cigle umjesto predmeta kupnje.

Sljedeći način je uplata novca na račun prije slanja paketa.. to je meni najlošija mogućnost jer ti novce pošalješ, a paketa možda nikad ne vidiš, jedino što ostaje je potvrda o uplati pa se može na policiju ili nešto.
Uvijek se ide na povjerenje da je čovjek pošten i da će sve biti uredu, ali nije uvijek tako...

Na koji način šaljete ili preuzimate pakete kad kupujete nešto preko oglasnika?
Kakva iskustva imate s takvom kupnjom/prodajom?
Jeste li kad bili prevareni?

"Straights are for fast cars, turns are for fast drivers." ~Colin McRae

Origin -> CRO_KiX1
Steam -> CRO_KiX1

Offline Shimmy

  • Racing Legend
  • *****
  • Postova: 5342
  • Total likes: 0
  • But you don't know how I can drive!
Odg: Kupnja/prodaja
« Odgovori #1 u: Srpanj 26, 2012, 15:20:08 »
Zanimljiva tema, i ima potencijala postati sticky i preselit se u oglasnik podforum. Čim skužim (npr Cole mi pokaže, ali uživo jer sam kreten i preko PM-a nisam skužio fpalm1) kako se rade neke stvari na forumu, možda izvedemo nešto po tom pitanju.

A za sada odgovori/komentari na tvoja pitanja/komentare.

Osobno sam jako puno trgovao. Sada već duže nisam, tj u zadnjih godinu, godinu i pol sam imao možda 3, 4 trejda preko pošte, ali prije toga sam imao praktički svaki mjesec barem jedan ako ne i više. Ugl, u najvećem broju slučajeva sam slao i primao pouzećem. Poslije toga live nalazak, a onda uplatom na račun.

Druga varijanta je naravno najboolja, ali često najteže izvediva jer osoba sa kojom trejdaš je rijetko iz istog mjesta. OK, ja sam iamo sreću da ih je zapravo i dosta bilo iz istog mjesta, jer se radi o Zagrebu, ipak je jedno četvrtina hrvatske ovdje. Ali opet, bilo ih je više negdje dalje (uglavnom dalmacija ili slavonija).

A pouzeće i uplata na račun, oboje se ide na povjerenje, ali gotovo uvijek sam tako trejdao preko nekih foruma gdje najčešće (na većim forumima) postoji tema pošteni trgovci odn nepošteni, gdje se bilježi svaki trejd s nekim, i onda sam uvijek "provjeravao" tu osobu. Ili ako već znaš da je neki stari i provjereni član, ideš odmah na povjerenje jer znaš da te neće izigrati. Na forumima na kojma sam najviše trejdao sam i sam bio takav pa nije bilo problema sa nijedne strane.
A bilo je i par trejdova preko njuškala, ali nikad nisam nešto kupovao nego prodavao, a sad, ja znam da sam pošten trgovac, no osoba sa kojom bih trgovao to ne zna, pa ne znam, možda sam imao sreće da su išli na povjerenje. No sa svakim takvim bih prvo popričao na telefon i skužiš otprilike kakav je netko. Ne možeš jasno znati, ima prevaranata u svemu, ali dobiš neki dojam. A i uvijek se poštena osoba nekako "ponudi", ne znam kako da drugačije kažem onome kome šalje nešto na povjerenje. Recimo, ja uvijek ponudim nešto da vidi kupac da sma pošten, ili mu kažem neke podatke i pošaljem na neku stranicu (ako zna za nju), da sam tamo trgovao, ili sam čak jednom rekao tipu da me doda na fejsu ako hoće da vidi i kako izgledam, i adresu i sve itd...

Ne znam, možda sam ja imao samo sreće, ali nemam loših iskustava  thumbs1
Track drivers see the same corner thousands of times, rally drivers see a thousand corners one time.

Offline hendrix

Odg: Kupnja/prodaja
« Odgovori #2 u: Prosinac 10, 2014, 12:10:57 »
Kad već ne znam di postavit ovo pitanje postavit ću tu :)

Ne znam gdje stavit pa ću pitati ovdje  :) Može mi netko reći kako prodati putem Ebay-a? Da li je tko to radio da mi objasni malo? Hvala  :)
Ferrari''Company that produces dreams''

Offline the_prodigy

Odg: Kupnja/prodaja
« Odgovori #3 u: Prosinac 10, 2014, 12:32:57 »
Ja sam davno nešto prodavao, tj. samo jednom jedan pack sa serijskim brojevima za 3 igre na Steamu, tako da nisam imao nikakvih zamaranja oko poštarine, već sam kodove poslao kao Steam Gift. Tip mi je uplatio lovu na PayPal preko Ebaya, dodao me na Steamu i to sam mu poslao. Aktivirao je ključeve, pozdravili se i otišli svaki svojim putem :)

Ali sad imam nekih stvari koje moram riješiti pa cu ih baciti isto preko Ebaya.

Mislim da moraš imati obavezno PayPal account, ali nisam 100% siguran. A oglas ispunjavaš isto kako bi ga i npr. na Njuškalu ispunjavao. Detaljno opišeš proizvod, jel nov, korišten, samo testiran itd, staviš dobre slike. Što se tiče poštarine, odlučiš dal ćeš ići na Worldwide ili samo EU zemlje i onda pogledaš preko koga ti je najjeftinije. Vjerovatno HP, odeš na njihovu stranicu i tamo pokušaš izračunati kolika bi bila poštarina u pojedine zemlje prema kilaži toga šta nudiš. I te podatke ubaciš u Ebay oglas. Ili ne ubaciš ništa nego staviš da te ljudi kontaktiraju vezano za poštarinu, ali tako ćeš morati svakom naosob odgovarati. Ja iskreno više volim kad piše koliko je poštarina jer tako odmah mogu kalkulirati koliko mi se to isplati i ne moram čekati odgovor od sellera.

I odlučiš dal ćeš staviti fiksnu cijenu ili bidanje.

CASE: CORSAIR Carbide 400C ► CPU: INTEL Core i7 6700K 4.2 Ghz ► MBO: ASUS Z170 Pro Aura ► RAM: CORSAIR Vengeance LED 16GB DDR4-3200 Mhz ► GPU: Gainward GTX 1080Ti 11GB Phoenix ► HDD: 2x WD Black 1TB ► SSD: SAMSUNG EVO 840 Basic 128GB ► POWER: CORSAIR RM750X ► PEDALS: Heusinkveld Pro 3-Set ► SHIFTER: Heusinkveld Sequential ► HANDBRAKE: Heusinkveld Loadcell Handbrake ►WHEEL BASE: OSW Direct Drive Mige10 ► RIMS: QSP Road 30cm, Fanatec F1 28cm, Fanatec Drift 32cm, Luisi Monte Carlo Vintage 36cm, Sparco P310 Custom 31cm ► MOTION SYSTEM: Simxperience 2DOF Custom ► TRIPLE SCREEN: 3x 42" Sony KDL42W705 ► VR HEADSET: HTC Vive ► SPEAKERS: Logitech Z906 5.1 ► OS: Windows 10 Pro - 64bit

Offline hendrix

Odg: Kupnja/prodaja
« Odgovori #4 u: Prosinac 10, 2014, 12:55:19 »
E pa to me i najviše brine. Poštarina. Stavio bih na britanski Ebay i sad poštarina za njihov domestic područje kao ne smije bit više od 7.50 funti a meni za paket npr od 4 kg na HP pokazuje 110 kn za Veliku Britaniju. Mada s njima to bude još više. Tako da ne znam šta napravit?
Ferrari''Company that produces dreams''

Offline Lollik

Odg: Kupnja/prodaja
« Odgovori #5 u: Prosinac 18, 2014, 22:06:16 »
ja osobno, sam u 90 postova isao na primopredaju. osoba mi pokaze predmet/novce  i ja njima novce/predmet, ovisno o tome da li sam kupovao ili prodavao. moram priznati da sam imao par sumnjivih likova, ali na moju srecu sve je izaslo u redu. oglasi su se nalazili po razinm forumima i njuskalu, te naravno preko ebaya, ali to ne brojim. isto kao i shimmy, ako sam imao mogucnosti, raspitao bih se prije o tom covjeku na internetu i odlucio da li se isplati ili ne.

dok s druge strane, kolega s posla, prodao je ps4 liku za 3000 kuna, koji mu na kraju nije uplatio novce. samo je istrgnuo uplatnicu da mu pokaze da je uplatio. a ovaj mu je poslao ps4 prije nego sto su mu novci sjeli...tolko o tom povjerenju, jel...makar sam mu ja govorio da ne salje dok ne dodu novci, ili da otkaze prodaju. nije me slusao, te je platio to skupo. drugi puta ce pametnije, veli on  hmm
CASE: Fractal Design Meshify C ► CPU: INTEL Core i7 8700K 5.0 Ghz ► MBO: ASUS Z370 F Gaming ► RAM: CORSAIR Vengeance 16GB DDR4-3200 Mhz ► GPU: Gainward RTX 2080 8GB Phoenix ► HDD: 1x WD Blue 1TB// 1xWD Green 1TB ► SSD: SAMSUNG EVO 850 Basic 120GB ► POWER: EVGA G3 650W ► SCREEN: Dell Alienware AW2518HF 240 hz ► OS: Windows 10 Pro - 64bit

Offline speedy56

Odg: Kupnja/prodaja
« Odgovori #6 u: Prosinac 19, 2014, 11:18:35 »
Čovječe... ja dvd-e nisam slao dok mi fkng 50kn nije sjelo

Ja nisam imao nekih većih problema, niti kod prodavanja niti kod kupnje.
Jedino me neki kinez sj... na ebayu, ali zahvaljujući profesionalnosti ebaya i paypala, lova mi je vraćena nakon cca tjedan dana (a i nije bila neka velika svota)


Offline the_prodigy

Odg: Kupnja/prodaja
« Odgovori #7 u: Prosinac 19, 2014, 19:22:00 »
Ja iskreno nisam nikad imao straha u Ebay, bas zbog toga sto se lova vrati ili se rijesi stvar. Barem sam ja imao dobra iskustva..

Ali kod nas ako nema mogucnosti placanja pouzecem, drugacije ne uzimam, tj. ne saljem unaprijed. Ovako stigne paket, otvorim ga odmah da vidim jel sve OK, platim postaru i to je to. Najbitnije je otvorit odmah paket pred postarom, lijepo mu kazes da saceka, a on ionako mora isto cekati da se provjeri. Jednom sam poslao tipu terarij za zivotinje iz Pule za Zagreb, lijepo ga zapakirao, stavio spuzve, one pjenaste kuglice, nadoplatio u posti da naljepe da je staklo / i naravno nasao se neki kreten kojem se nije dalo tegliti velik paket pa ga je sutirao vjerovatno. Uglavnom, paket je stigao do tipa u ZG, on ga platio, postar otisao, ovaj ga otvori, a terarij razbijen. I jebiga, zove me odmah da kako mu je stigao razbijen terarij, ja mu govorim dal ga je otvarao, on kaze nije - i nazove postu i ovi mu normalno kazu ako nije prije provjerio, nista od toga.

Na kraju sam mu poslao pare nazad, on mi vratio sjeban terarij i ispusio sam skoro 400 kn..
CASE: CORSAIR Carbide 400C ► CPU: INTEL Core i7 6700K 4.2 Ghz ► MBO: ASUS Z170 Pro Aura ► RAM: CORSAIR Vengeance LED 16GB DDR4-3200 Mhz ► GPU: Gainward GTX 1080Ti 11GB Phoenix ► HDD: 2x WD Black 1TB ► SSD: SAMSUNG EVO 840 Basic 128GB ► POWER: CORSAIR RM750X ► PEDALS: Heusinkveld Pro 3-Set ► SHIFTER: Heusinkveld Sequential ► HANDBRAKE: Heusinkveld Loadcell Handbrake ►WHEEL BASE: OSW Direct Drive Mige10 ► RIMS: QSP Road 30cm, Fanatec F1 28cm, Fanatec Drift 32cm, Luisi Monte Carlo Vintage 36cm, Sparco P310 Custom 31cm ► MOTION SYSTEM: Simxperience 2DOF Custom ► TRIPLE SCREEN: 3x 42" Sony KDL42W705 ► VR HEADSET: HTC Vive ► SPEAKERS: Logitech Z906 5.1 ► OS: Windows 10 Pro - 64bit