Schumacher i Spa, prijatelja dva

Michael Schumacher, vjerojatno najveći vozač Formule 1 svih vremena, u nedjelju će obilježiti jedan veliki jubilej. Na stazi Spa Francorchamps u Belgiji, startati će 20 godina nakon svoje prve utrke u najelitnijem Motorsport natjecanju.

Slavni Nijemac ovu nezaboravnu utrku započet će upravo tamo gdje je sve i počelo, a to je slavna Spa Francorchamps. Na vrlo bizaran način, kao zamjena za uhićenog vozača Jordan-Ford momčadi, Bertranda Gachota, koji je zbog tučnjave s policajcem završio u jednom britanskom zatvoru, Michael je dobio priliku sjesti u bolid broj 32., na tada mu još potpuno nepoznatoj stazi.

Istu je upoznao također na vrlo interesantan način – vozeći se njome i razgledavajući je na biciklu kojeg je imao sa sobom. O kakvom se fenomenu radi, pokazao je već u kvalifikacijama, plasiravši se na visoko sedmo mjesto, koje je ujedno bilo i najbolji rezultat sezone za njegovu momčad.Povijesni trenutak dogodio se 25. kolovoza 1991. godine, kada je Michael Schumacher po prvi puta u svom životu startao u jednoj F1 utrci. Zbog gotovo instantnog kvara s kvačilom, odustao je ubrzo nakon starta utrke, no budući F1 velikan tog je datuma po prvi puta ušao u veličanstveni Eau Rouge zavoj.

Već u sljedećoj utrci, na velikoj nagradi Italije u Monzi, nastupio je za drugu momčad; Benetton-Ford i završio je na visokoj petoj poziciji, ispred svog momčadskog kolege i trostrukog svjetskog prvaka, Nelsona Piqueta. Karijera u bolidu Benettona završila je 1995. sa dva naslova svjetskog prvaka (’94 i ’95), čime je Schumacher postao najmlađi dvostruki svjetski prvak, i puno velikih okršaja, posebice sa Damonom Hillom.

Od 1996.-2006., Schumacher je vozač Ferraria, gdje ostvaruje najsjanije trenutke svoje karijere, te ruši gotovo sve rekorde Formule 1. Prve četiri godine ne uspijeva osvojiti ni jedan naslov, iako vodi velike borbe sa tadašnjim prvacima; Damon Hill (’96), Jacques Villeneuve (’97) i Mika Hakkinen (’98 i ’99). Slijedi pet veličanstvenih godina/sezona i velike dominacije Schumachera, popraćene sa isto toliko uzastopnih naslova prvaka, čime je dostigao brojku od sedam titula, što su dvije više od dotadašnjeg rekordera; Juana Manuela Fangia sa 5 osvojenih naslova. Slijedi “dolazak” Fernanda Alonsa, koji osvaja dvostruki naslov (’05 i ’06), a na kraju sezone 2006., Michael Schumacher šokira fanove objavom kako se povlači iz Formule 1.

Koliko je god veliki šok bio Michaelovo povlačenje iz F1 na kraju 2006., toliko je snažnije odjeknuo njegov povratak 2010. u novu, domaću momčad Mercedes GP-a, predvođenu “starim liscem” i njegovim mentorom, Ross Brawn-om.Vozeći za Mercedes GP, Schumacher se nije uspio ni približiti rezultatima iz starih dana, no u drugoj sezoni nastupanja za njemačku momčad, dogurao je tik do tog velikog jubileja – startati 20 godina nakon što je sve počelo, tamo gdje je sve počelo!

Na stazi Spa Francorchamps, na kojoj je pobjedio također rekordnih, šest puta, Schumacher je sudjelovao i u nekima od najslavnijih preticanja u Formuli 1 ikad, uključujući veličanstvene dvoboje sa Hakkienom i Montoyom, koji su vjerojatno svima ostali u sjećanju.

Schumacher će zasigurno s velkim užitkom taj jubilej proslaviti upravo na toliko mu dragoj stazi, gdje je i započeo svoju slavnu karijeru. Možemo mu samo poželjeti što bolji plasman, čestitati, a za sve do sad postignuto jedino “skinuti kapu” i reći – bravo majstore!

Kako vi komentirate ovo veliko postignuće, tj jubilej, samog Michaela Schumachera, povezanost sa Spa stazom…? Prokomentirajte taj događaj, ovaj tekst i uključite se u specifičnu raspravu u našoj forumskoj temi:

FORUM:  Formula 1

 

@slike by doktor1