Gran Turismo 5 – CroSimRacing najava

Na svijetu ne postoji mnogo stvari koje čovjeka mogu natjerati na razna odricanja da bi ih posjedovao. Jedna od malobrojnih iznimki upravo je video igra, i to jedan naslov koji se nestrpljivo očekuje godinama. Zove se Gran Turismo 5, a simulacija mu je srednje ime.


Davne 2006. godine, na tadašnjem E3 sajmu po prvi puta službeno je predstavljen Gran Turismo 5. Ekipa Polyphony Digitala predvođena Kazunori Yamauchiem najavila je kako radi na novom, petom dijelu slavnog auto-simulacijskog serijala. Tada nismo znali ni pola stvari kojih smo svjesni danas, dva mjeseca prije izlaska igre, no naslućivali smo kako će GT5 biti nešto veliko. Nešto ogromno. Uvjerili smo se u to kroz svojevrsni demo (GT5: Prologue), ali tek su nam naknadne informacije otvorile oči. A nakon njih mogli smo slobodno reći da se čekanje isplatilo.

GT5 U GLOBALU

Za početak, krenimo s nekim najvažnijim, generalnim podacima. Gran Turismo 5 ponuditi će nam približno 1000 automobila, od kojih će preko 200 ponosno nositi Premium oznaku, što znači da će imati detaljno modelirani kokpit i model oštećenja. Spomenuto je i kako će u igru biti uključeno mnogo legendarnih automobila iz starijih nastavaka, a posebno je zanimljiva najava Karting moda, koji će zasigurno najviše razveseliti mlađe igrače, no ni nama starijima ne bi trebao biti ništa manje zanimljiv. Dvadesetak igrinih lokacija moći će se iskombinirati u preko 70 layouta, a tu je (po prvi put otkako je serijala) i editor staza s mogućnošću dodavanja vremenskih uvjeta. Track Editor ilitiga Course Creator, neće biti punokrvni modding alat, već će se zasnivati na uređivanju postojećih staza putem mijenjanja raznih parametara za iste. Izbornici u igri nalikovat će onima iz Prologue verzije, iako sitnija ušminkavanja nisu isključena.

Što se tiče modova utrkivanja, oni naveliko podsjećaju na one iz dosadašnjih igara, a to će vjerojatno usrećiti velik dio Gran Turismo fanova. Standardan Arcade mod nudi Single Player i 2 Player Battle način igranja, no glavni dio svakog Gran Turisma oduvijek je bio GT Mode koji je oduševljavao svojom trajnošću. Ni peti nastavak neće biti iznimka, štoviše, prema broju automobila i staza trajati će dulje nego ikad prije. Okosnicu će i dalje činiti polaganje vozačke dozvole, a onda i posjećivanje lokacija kao što su garaža, salon, dućan za dijelove i neizostavna praonica. Za utrke u karijeri brinut će se Race Championship mod koji se dijeli na Series i Point sistem. Osim svega ovoga, najavljeni su i WRC te NASCAR automobili, koje jedva čekamo provozati po za njih specifičnim stazama.

Puno stvari koje donosi GT5 pojavljuju se po prvi puta u serijalu. Međutim, najočekivanija novina je uvođenje modela oštećenja. Oštećenje naših virtualnih jurilica biti će podijeljeno u tri stupnja, a dodatno će ovisiti o tome radi li se o standardnim ili premium automobilima. Tako će prvi stupanj oštećenja biti samo “unutarnje” naravi, tj. neće biti vidljivih oštećenja već će eventualna šteta imati utjecaja samo na vozne karakteristike, što je ujedno model koji je do sada cijelo vrijeme pratio Gran Turismo serijal. Drugi stup oštećenja sadržavat će i vizualne efekte, tj. moći ćete vidjeti štetu na autu. Tako će se vozilo moći zaprljati prašinom, ogrepsti ili zadobiti neku manju udubinu na limariji. Treći stupanj oštećenja odnosit će se isključivo na premium aute, a sadržavat će potpuna oštećenja nakon kojih će otpadati i pojedini dijelovi karoserije. Treba napomenuti, za slučaj da ste sumnjali, da će se vaš automobil moći i prevrnuti.

Poznato je kako u današnje vrijeme igra s dobrim izgledima za kvalitetno multiplayer iskustvo ne može biti u vrhu ukoliko se taj segment ne izvede vrhunski. Sudeći prema viđenome, možemo reći kako Gran Turismo 5 u modu igre za više igrača ne bi trebao imati nikakvih problema. Cijeli online sistem u igri vrtjet će se oko jedne velike, organizirane mreže prijatelja, s kojima ćemo se na nekoliko načina moći dogovarati za utrke. Igra će podržavati Voice chat za maksimalno 32 gamera koji će moći dijeliti detaljne informacije svojim profilima. Osim standardnih utrka, postojat će i funkcija nazvana Track Days, a odlika joj je da će biti slobodna za sve. Svrha te funkcije je trening, odnosno rušenje rekorda na pojedinim stazama, proučavanje tuđih vožnji itd. Za one sklone gledanju i promatranju tu je Spectator mod, kao i GT-TV, na kojem će se moći gledati pojedina natjecanja uživo ili pak pregledavati replayeve.

GRAFIKA I TEHNIKALIJE

Vizualni efekti koji su prezentirani i najavljeni oduzimaju dah. Potpuna izmjena dana i noći možda sama i ne bi bila toliko inovativna, no kad joj se pridoda i realistično dobro izvedena prašina to naveliko mijenja stvari. Zašto? Zato jer tu nije kraj začaranom krugu. Naime, igri noći i prašine pridodaje se i vrlo detaljno izvedeno osvjetljenje zadnjih svjetala, koja će navodno iluminirati prašinu koju za sobom ostavlja auto. Da nije prikazano videom, ne bi vjerovali koliko to impresivno izgleda. Također je detaljno prezentiran i dim iz guma, zavisno o situaciji; kod startanja, kočenja, skretanja i ostalih situacija gdje gume puno trpe. Posljednjih dana pojavila se i zanimljiva pretpostavka i naznaka o mogućem uvođenju utjecaja vjetra na aute. To nije potvrđeno, no poznavajući razvojni tim Polyphony Digital, ništa nije nemoguće. Nepotrebno je uopće spominjati koliko će detaljni biti sami automobili, kako izvana tako i iznutra, odnosno iz kokpita.Kako bi mogli uhvatiti najbolje trenutke i pozicije vaših virtualnih trkaćih ljubimaca pobrinut će se Photo mod, uz pomoć kojeg ćete biti u mogućnosti raditi slike od nevjerojatnih 18MP. Uz samo slikanje, tj. uzimanje screenshota, na samoj stazi bit će prisutan i takozvani Photo Travel mod pomoću kojeg ćete biti u prilici doslovno teleportirati vaš auto na neko od najljepših predefiniranih mjesta i tamo ga poslikati iz kuta koji vam najviše odgovara. Moramo reći, time se Gran Turismo 5 polako baca i u polje umjetnosti, ne čini li vam se tako gledajući slike? Tako realno rekreirati nešto iz stvarnoga života i dati nam kontrolu nad time… nismo stručnjaci za umjetnost, ali ovo izgleda jednostavno nevjerojatno.

Ukoliko posjedujete PlayStation Eye kameru i namjeravate kupiti neki 3D TV, imat ćete čast isprobati njihovu kombinaciju nazvanu Astonishing. Dakle, PlayStation Eye će biti u ulozi Head Tracking uređaja, dok će 3D TV i posebne naočale obaviti trodimenzionalni dio posla. Za kraj, nije isključena niti integracija PlayStation Move tehnologije, pa da se sve fino tehnološki zaokruži. Iako nam se čini kako Move u ovoj igri nema mjesta, pogotovo ne uz neke odlične volane sa kojima će Gran Turismo 5 biti pravi užitak, biti će zanimljivo vidjeti kako će Sony u GT5 dodati podršku za Move. Dakako, ako se to ikada dogodi, za sada to nije službeno potvrđeno. Igra u čiji je razvoj potrošeno više od 60 milijuna dolara prodavat će se, uz standardnu i u nekoliko Collector’s edicija, od kojih će pojedine biti dostupne isključivo u Europi, odnosno Americi. Posebno je zanimljiva ona najprestižnija, nazvana Signature Edition, za koju ćete, ukoliko je želite, morati izdvojiti čak 180 Eura, što i nije toliko puno s obzirom na njen sadržaj. Naime, u ovoj ekskluzivnoj ediciji koja stiže samo u Europu i Australiju, osim bogatog pakiranja u kojem između ostaloga dobivate i model auta Mercedes-Benz SLS AMG u 1:43 skali, nekoliko ekskluzivnih in-game automobila i fin kožni novčanik, dobivate i priliku osvojiti pravi pravcati Mercedes-Benz SLS AMG u posebnom natjecanju koje vrijedi za sve kupce ovog pakiranja sa potpisom.

FINALNA RIJEČ

Izlazak Gran Turisma 5 napokon se približava i sada je već nepojmljivo kako bi si ekipa Polyphonya mogla priuštiti neke značajnije odgode. Pozitivna činjenica je ta što se prije samog izlaska sprema demo verzija koju nećemo morati plaćati. No pitanje je treba li ovakvoj igri uopće nekakvo dodatno dokazivanje? Što se nas tiče, ne – uvjereni smo u kvalitetu i uspjeh Gran Turisma 5 te s nestrpljenjem iščekujemo punokrvnu ediciju najbolje simulacije automobilizma za PlayStation 3 koja će zasjati na policama dućana ovog studenog.

Svoja očekivanja, dojmove o igri i komentare ostavite u našoj forumskoj Gran Turismo 5 temi