CSR RECENZIJA: Wrecked Revenge Revisited

Wrecked: Revenge Revisited novi je download racing naslov s combat elementima – žanr koji je proslavio Micro Machines V4, a pogotovo Mashed – prethodne dvije igre Supersonic Software developera. Kako je ispala najnovija, saznajte u nastavku.

Gotovo osam godina nakon izlaska Masheda ugledali smo i njegovog nasljednika, drugačijeg imena, no potpuno istog principa. Wrecked: Revenge Revisited izašao je isključivo na PSN i XBLA servisima, a istodobno s njime i sve popularniji “day one” DLC, što i ne bi bilo toliko loše – da ne košta! Nakon nekoliko predugih loading zaslona, uskraćeni bilo kakvog posebnog uvoda, našli smo u glavnom izborniku igre. Isti ne nudi previše korisnih opcija, zapravo, samo dvije, a tiču se modova za jednog i više igrača. Tu su još izbornici za poluprazne leaderboardse, trofeje, opcije bez puno opcija i toliko “voljeni” Store. Elektronska glazbena podloga koja ga prati srećom traje nešto duže i nije toliko nametljiva kao u slučaju Smash ‘N’ Surive, budući da se također radi o samo jednom zvučnom zapisu.

IZAZOVI

Singleplayer mod nudi četiri izbora od kojih se jedan tiče spomenutog DLC-a, jedan vodi u siromašnu garažu, a jedan vas putem nekoliko zaslona upoznaje s funkcijama i mehanizmima igre. Ostaje Challenge mod, jedini igrivi dio SP-a. Postoje četiri vrste izazova, po jedan na svakoj od samo šest ionako vrlo kratkih staza. I ovdje je prisutan sistem medalja, koji je u kombinaciji s većinom kreativno osmišljenim izazovima jedina prava, svijetla točka ove igre. Speed izazovi zahtijevaju što brži hot lap, odnosno jedan brzi krug. Weapons izazovi nude zadatke poput postavljanja mina na određena mjesta, eliminacije određenog broja protivnika ili pak izbjegavanje Air Strikes zona, tj. zračnih udara. Sve to u što kraćem roku naravno, a treba spomenuti i kako dotični mod kroz neke izazove jedini nudi izravne vožnje protiv (samo) tri AI protivnika, koji tada nisu u “ghost” obliku.

Skill i Elite sekcije nude preostalih dvanaest izazova, od kojih bi vas neki mogli i namučiti, dijelom zbog svoje zahtjevnosti, a dijelom zbog loših kontrola i još gore kamere. Kada smo spomenuli kreativnost nekih izazova, onda smo mislili upravo na većinu iz zadnje dvije sekcije. Tu spadaju brzi krug sa zakačenom kamp prikolicom, bombom “osjetljivom na dodir”, Checkpoint utrke s vremenom ili pak vožnju s postavljenim punim gasom.
Osvajajući medalje dobivate XP, čija količina po običaju ovisi o njihovom sjaju. XP služi za otključavanje novih auta i njihovo sređivanje u garaži. Da budemo precizniji, radi se o samo četiri izmišljena modela, koje možete uljepšati s nekoliko liverya, mijenjanjem boja i “felgi”. Izmjene na jednom modelu, ne znamo iz kojeg razloga, odnose se na sva četiri automobila.

ELIMINACIJE

Multiplayer komponenta sastoji se od lokalnog i online nadmetanja sa najviše tri protivnika. Online izbornik sadrži neizostavnu Quick Match opciju, koja vas bi trebala baciti izravno u akciju, no zbog malog broja igrača i očito lošeg matchmakinga to joj baš i ne ide za rukom. Custom Match daje vam nekoliko opcija kod traženja, poput odabira specifične staze ili (ne)prisutnosti zračnih udara. Naime, nakon što ste na neki način eliminirani, ukoliko je opcija uključena, preostale protivnike možete gađati zračnim udarima i time si kratiti vrijeme, sve dok ne ostane samo jedan, koji tada osvaja bod. S osvojenim bodovima, koji mogu biti i negativni, puni se ili prazni svojevrsna skala kod svih sudionika. Tko je prvi napuni, pobjednik! Minimalan broj za to je šest bodova, a maksimalan četrnaest. Vodećeg na određenom razmaku uvijek slijedi eliminacijska linija, koja izbacuje iz “runde” sve igrače koje prestigne.

Istodobno se može koristiti samo jedno od nekoliko oružja, koja se na stazama nalaze kao “Pick-ups”. Tu su Machine Gun, mine, bacač plamena, pulsni valovi, Flash, dronovi itd. Čak i sukobi sa tri igrača znaju potrajati, a teoretski bi neki ogledi mogli trajati satima, upravo zbog pozitivnih i negativnih bodova, koji se uvijek boduju po 1. Create Match daje vam potpunu slobodu kod mijenjanja postavki, kao i odabir broja privatnih mjesta (slot). Ogledi više ljudskih igrača nude dobru zabavu, a u slučaju ove igre, najviše bi mogao ponuditi upravo dobri-stari lokalni multiplayer.

VIJEĆANJA

Prezentacijski, igra ne zaostaje puno za standardima koje su postavili slični download naslovi. Grafika je u tom segmentu znatno jača karta ove igre. Neće vas impresionirati količinom efekata i samih detalja, no isto tako neće vas ni razočarati općim izgledom auta i staza. Snijeg i prašina nakupljaju se na aute, oštećenja do konačnog Wrecked stanja dijele se na neka dva-tri stadija, a manifestiraju intenzitetom dimljenja iz vaše jurilice. Zvukova i glazbe u igri je jako malo i na tom polju trebalo je mnogo više učiniti.

Postoji samo jedna kamera, koja je dinamična, a (pre)često zna odlutati i sakriti vam bitno vidno polje, što na kraju rezultira forsiranom pogreškom i restartom. Kontrole su također zaključane i podosta neprecizne kod samog upravljanja, a tu je i famozno riješenje za turbo, bez kojeg neke izazove jednostavno ne možete završiti. Naime, takozvani Super Turbo aktivira se kombinacijom brzih “tapkanja” kočnice te dvostrukog gasa. U praksi to na PS3-u izgleda ovako: L2+R2+R2. Postoji i “super kočnica”, koja se izvodi obrnutim slijedom ali je gotovo nepotrebna pa vas to neka ne opterećuje.

PRESUDA

Wrecked: Revenge Revisited zapravo nije donio ništa novog u odnosu na sada već stari Mashed. Sveprisutan je dojam nedorađenosti igre s dobrim idejama, no kroničnim manjkom sadržaja i previsokom cijenom, uz DLC koji stoji malo manje od cijene same igre. Loša kamera i nespretne kontrole traže izvjesno privikavanje nakon kojeg igra postaje zabavna, a lov na zlatne medalje vrlo brzo postaje prava zaraza. Ukoliko ste voljeli Mashed, Wrecked vas ne bi trebao razočarati, ali uz uvjet da se pomirite s maloprije spomenutim nedostacima i prilagodbama. Ako niste spreni na to, postoje i povoljnije alternative.

Dobro: spoj medalja i kreativnih izazova

Loše: manjak sadržaja, zvuk, kamera, kontrole, cijena

OCJENA: 48%

CroSimRacing Forum: Wrecked: Revenge Revisited