Godina racinga na PC-u

U vrijeme kada je glavna tema koja povezuje PC i gaming – njegovo propadanje, dolazi jedan splet okolnosti koji daje naslutiti da nije tako! Iako se ne radi o najpopularnijem žanru (FPS), racing naslovi mogli bi ove godine držati glavnu riječ. Krenuvši od bombastičnih najava novih naslova, koji izazivaju poštovanje svih pravih ljubitelja virtualnih utrka pa do povratka Formule 1 i WRC-a na PC, svima je jasno kako se ove godine događaju velike stvari po tom pitanju. U nastavku slijedi mali osvrt na najveće adute, naslove koje se ne propušta, koje se s nestrpljenjem čeka…

F1 2010

Najavljen još 2008., povratak Formule 1 na PC izazvao je ogromni interes. Pravo na F1 licencu ugrabio je veliki Codemasters, no rokovi i datumi izlaska nisu mu bili jača strana kod ovog naslova te je tada najavljeni F1 2009 izašao samo za Wii, PSP i iPhone krajem prošle godine. Za glavne tri platforme, PC, PS3 i X360 ime igre je preimenovano u F1 2010, kupljene su licence tekuće, sa povratkom Michaela Schumachera udarne sezone i ovaj naslov mogli bi očekivati ove jeseni. Pogonjen ultimativnim EGO engineom, F1 2010 pružit će igraču veliku karijeru kroz sedam godina “šoferske službe” u najelitnijem Motorsport natjecanju. Codemasters nije razočarao gotovo nikad kad je u pitanju racing igra i prilagođenost velikom spektru igrača. Polemike oko razine simulacije postoje, no u svima vlada jedinstven osjećaj nestrpljivosti da zaigramo službeni F1 naslov…

WRC 2010

Još od doba “pravih” Colin McRae naslova i velikog Richard Burns Rallya na PC-u nema čistokrvne, licencirane rally igre. Novi naslovi Codemastersa (DiRT 1 i 2) bave se puno opsežnijom tematikom off-road utrka i nisu “ono nešto” što već dugo priželjkuju fanovi WRC-a. Ove godine mijenja se i to, na PC (te PS3 i X360) dolazi službena World Rally Championship igra. Zahtjevni posao izrade takve igre prepušten je Black Bean Gamesu i developerskom timu Milestone, uz sve potrebne licence koje drži ISC. Nakon neuspješnog naslova V8 Superstars Racing, na BBG gledalo se “ispod oka”, no oni su odbacili bilo kakvu sličnost sa nadolazećim WRC naslovom. Igra bi trebala stići ove jeseni, a hype oko nje gotovo da doseže onaj koji izaziva Formula 1.

rFactor 2

Dragulj ISI-a, rFactor, ne treba previše predstavljati. Uz GTR 2 i LFS, hram racing simulacija i raj za modding zajednicu, na opće zadovoljstvo mnogobrojne publike. Pomalo iznenađujuće, ISI je u ekskluzivnom intervjuu za Inside Sim Racing izjavio kako bi se mega iščekivani rFactor 2 moglo očekivati već ove godine. S njime dolazi naveliko dorađen engine, unaprijeđeni i puno ljepši menu sistem, koji je bio najslabija karika jedinice, te naravno, još bolja podrška za modove. Kako je rFactor zapravo samo neka baza, koja bez modding zajednice nije ništa posebno, vrlo je važno znati kako iza vas stoje raspoloženi modding timovi. rfactor 2 naravno nije iznimka i u izradi su vrlo opsežni modovi poput WSGT 2 i Porsche Supercupa 2010 (CTDP je slučajno ili ne otkazao F1 2009 mod). U svakom slučaju, naslov koji se očekuje s velikim nestrpljenjem i bez previše sumnji u vrhunski posao ISI-a.

Ostatak družine

Tri velikana koja su izdvojena vrlo vjerojatno ispunjavaju sva očekivanja prosječnog igrača ali i racing fanova, no ima još. EA i njegov Black Box studio prvi nastupaju s NFS: World naslovom, PC ekskluzivom MMO tematike i po svemu sudeći još jedne bitne značajke – World će vjerojatno biti besplatan. Druga velika stvar je najava novog GTR naslova, ovaj puta gotovo sigurno radi se o GTR 3, iako to SimBin još nije potvrdio. Iako je igra najavljena za 2011., samo službeno spominjanje novog GTR-a vrijedno je spomena i ne prolazi bez velikog zanimanja javnosti. Treći na red (opet) stupa Codemasters, koji je potvrdio kako će svjetlo dana zasigurno ugledati DiRT 3, nastavak “bolesno” dobre dvojke. Zapravo tu nije kraj s Codemastersom, svi se potajno nadaju, a bilo bi neobično da se ne pojavi GRID 2, prema nekim glasinama, pitanje je vremena. Ljubitelji nešto opuštenijih, slobodnijih utrka također neće biti zakinuti pošto je Atari najavio Test Drive Unlimited 2, a kao mjesto zbivanja navedena je atraktivna Ibiza. TDU 2 očekuje se u drugoj polovici godine. Za kraj, svoj dio u ovom tekstu zaslužuje i akcijom nabijena combat jurnjava Blur, koji itekako obećava, posebice u svojoj multiplayer komponenti. Blur je najlakše prokomentirati kao “Wipeout s autima na PC-u”.

Dakle, godina koji bismo mogli opisati kao raj za ljubitelje simulacija vožnji, dodamo li tu i veliki Gran Turismo 5, koji ne izlazi na PC, no bitno osnažuje ionako vrlo bogatu racing ponudu za 2010., tada sa sigurnošću mogu reći – štedite za volane!

Anketa i tema na forumu: Godina racinga na PC-u