CSR Recenzija: Zombie Driver HD

Zombie Driver HD recenzija

Zombie Driver HD skrin

Poljski Exor Studios ubacio je zombije u combat-racing žanr i napravio igru. Atraktivna je to kombinacija, a koliko je i dobra, otkriva vam nastavak ovog teksta.


Zombie Driver HD baca vas u grad prepun stvorenja koje ne biste poželjeli sresti u stvarnosti, no u ovom slučaju poželimo im dobrodošlicu. U gradu bez imena i opakoj situaciji bez nekog posebnog uvoda, vi ste netko za koga ondašnja vojska smatra da je kao stvoren za šofera koji baš i ne mari za “pješake”. To je otprilike uvod u Story mod igre, koji se sastoji od 31 misije ili ako hoćete levela. Kroz iste većina zadataka svodi se na spašavanje određenog broja preživjelih u što kraćem vremenskom roku. Tu su i misije vezane uz neko specifično vozilo kojim vas za potrebe iste jednokratno opskrbljava vojska. Iako kratke i vrlo sličnog sadržaja, misije su vrlo zabavne, a promjene u smislu specifičnih vozila pogođene su u pravim razmacima, da igra ne postane jednolična. Napredujući kroz “priču” skupljate novce, koje je kasnije moguće trošiti za nadogradnje oružja i samih vozila. Pažnju svakako vrijedi obratiti i na sporedne zadatke, koji su gotovo uvijek usko povezani s glavnim, a donose vam bonuse poput novih vozila, popusta na nadogradnje itd. Dok se nadogradnje za oružje pamte i vrijede za sva vozila, poboljšavanje samih strojeva ne i tu valja pripaziti, budući da novaca baš i nema na bacanje, niti su sva vozila vrijedna nadogradnje. Hrpe zombija, poneki boss i vatrena akcija bez prestanka trebali bi se svidjeti većini publike koja barem malo voli nešto iz miksa koji čini ovu igru. A uopće ne sumnjamo da je takvih puno…

Blood Race drugi je mod igre i kao što mu ime govori, oslanja se na utrke uz fair play sa postavkom off. Mod funkcionira na principu turnira, koji se sastoje od nekoliko eventa kroz koje prikupljate bodove. Eventi se dijele na standardni Race, Eliminator, u kojem morate uništiti što veći broj protivničkih vozila i Endurance, gdje vozite sami protiv vremena, a u pitanju je odbrojavanje do detonacije bombe – na vašem vozilu. Na prvi pogled koncept izgleda zabavno ali izvedba nažalost nije. U Blood Race modu malo što funkcionira kako bi trebalo. Tu su prilično primitivni AI protivnici, loša fizika, zbog koje će se vaše vozilo mnogo puta naći nagnuto ili jednostavno zapeti negdje, a mnogi će eventi rezultirati frustrirajućim restartom. Nadalje, efekti vibracije ponekad su toliko jaki da vas doslovno zabole ruke, a bateriju jadnog gamepada ne treba ni spominjati. Za kraj, nema multiplayera, nečeg što bi zasigurno znatno poboljšalo kvalitetu ovog combat-racing moda.

Slaughter je treći, vrlo jednostavan, no daleko najkvalitetniji mod igre. Radi se o čistom preživljavanju boreći se protiv valova zombija. Postoji ukupno sedam mapa na kojima možete testirati vaše sposobnosti ultimativnog “zombie-gladijatora”. U igri sve funkcionira na pick-up sistemu, što znači da istovremeno možete nositi i koristiti samo jedno oružje, na taj način obnavljate zdravlje i kupite turbo punjače. Za razliku od Story i Blood Race modova, ovdje na taj način, ukoliko naravno dovoljno dugo preživite i sve ih pokupite, dolazite i do baš svih nadogradnji, kako za oružja, tako i za vozilo koje koristite. Nakon svakog vala koji preživite pojavi se jedna ili više nadogradnji na mapi, kao i pick-up za zdravlje. Nagrade su medalje, a za njih treba određen broj bodova. Njih naravno skupljate ubijanjem masa koje isto žele vama, a broj bodova znatno se povećava ako ste napravili što duži combo. Recept za dobar combo svakako je “gas, ručna pa u slalom”, i uz malo pomoći moćnog arsenala oružja, eto silnih bodova. I ovdje bi dobro došla mogućnost igranja za više igrača zajedno, barem split-screen ali ništa od MP radosti u ovom trenutku.

Prezentacijski, Zombie Driver HD izgleda i zvuči odlično. Za razliku od velike većine naslova koji nose HD u nazivu, ova igra vrti se u full-HD rezoluciji. Top-down perspektiva otkriva mnoštvo detalja, a efekti eksplozija, koji su prisutni doslovno bez prestanka, izgledaju jako dobro. Ipak, pad frameratea ponekad se osjeti ali većinom samo kod scena kada je ekran zbilja krcat beštijama i efektima njihovog tamanjenja. To pak u takvim trenucima zna biti pogubno po igrača ali ne može se reći da predstavlja ozbiljniji problem. Od dvije ponuđene kamere, static i smart, na nas je bolji dojam ostavila statična, koja se sasvim dobro uklapa u top-down perspektivu. Na kontrole također nema prigovora, vrlo su intuitivne i višestruko pristupne na gamepadu pa će svako pronaći sebi najbolju kombinaciju.

I bez multiplayera te sa nekolicinom drugih boljki, Zombie Driver HD nije nas razočarao. Dapače, radi se o zabavnoj igri koja je uspješno spojila pucanje, vožnju i zombije. Prihvatljiva cijena od 71,99kn ne bi trebala biti prepreka za sve željne dobre “zombije pod kotače” zabave, jer Zombie Driver HD svakako je nudi.

OCJENA: 6.7 / 10

CSR Forum – Zombie Driver HD